Terug

Revalidatie

Wij helpen kinderen en hun gezinsleden om zo zelfstandig mogelijk te leven met de gevolgen van een ziekte of aandoening.


Meer over kinderrevalidatie

Wij zien kinderen en hun ouders omdat zij vragen hebben over de ontwikkeling (van hun kind). Behalve vragen over het bewegen (motoriek), kunnen zij vragen hebben over de verstandelijke-, of de communicatieve ontwikkeling en vragen over het gedrag.

Onze zorg richt zich op het optimaal functioneren van kind én gezin. We kijken dus niet alleen naar de gevolgen voor het kind, maar ook naar de gevolgen voor de omgeving.

Wij zetten op een rijtje welke behandeling of ondersteuning een kind nodig heeft, welke behandelaars hierbij kunnen helpen en waar de behandeling het beste plaats kan vinden.

Meer informatie over kinderrevalidatie vindt u op de website van Revalidatie Nederland en de website van De Hoogstraat Revalidatie.

Wetenschappelijk onderzoek

Vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht doen wij verschillende onderzoek- en innovatieprojecten op het gebied van kinderrevalidatie, met name op het gebied van Brain Based Developmental Disability (oa Cerebrale Parese, kinderen met breinbeschadiging door bv hartOK's, hersentumoren, trauma) en Spierziekten. Lees meer hierover op de website van het Kenniscentrum en op de website van het SMA expertisecentrum.

Samenwerking

De afdeling werkt intensief samen met behandelaars in het hele land.

We werken binnen het UMC Utrecht onder andere samen met de neuroloog, de orthopeed, de kinderarts, de orthopedisch schoenmaker, de gipsverbandmeester en paramedici. Dit doen we o.a. in verschillende multidisciplinaire spreekuren:

 • Spina Bifida Werkgroep
 • Skeletdysplasieteam
 • Ledemaatreconstructieteam
 • Congenitale handenspreekuur
 • Spieren voor Spieren Kindercentrum
 • Spreekuur met de orthopedisch schoenmaker

Ziektes

Wij hebben veel ervaring met kinderen met:

 • Brain Based Developmental Disability (oa Cerebrale Parese, kinderen met breinbeschadiging door bv hartOK's, hersentumoren en trauma)
 • Spina Bifida
 • Spier(zenuw)ziekten, zoals spierdystrofie van Duchenne, Myotone dystrofieSpinale Musculaire Atrofie (SMA), HMSN
 • Oncologie
 • Niet-aangeboren hersenletsel
 • Letsel aan het houding- en bewegingsapparaat (door trauma of ziekte)
 • Aangeboren afwijkingen van de ledematen (reductiedefecten)
 • Aangeboren afwijkingen van het skelet, waaronder de skeletdysplasieën
 • Metabole ziekten (stofwisselingsziekten)

Verpleegafdelingen

Op alle afdelingen van het WKZ kan de revalidatiearts - zo nodig - behandeling of advies geven.

Verwijzing

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek kinderrevalidatie, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Gasthoogleraar kinderrevalidatie

Professor Jan Willem Gorter is gasthoogleraar bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Zijn aandachtsgebied is de kinderrevalidatie.

Jan Willem Gorter is Professor of Pediatrics en bekleedt de Scotiabank Chair in Child Health Research aan de McMaster University in Hamilton, Canada. Hij is directeur van de onderzoeksgroep CanChild en is aangesteld  bij de School of Rehabilitation Science bij McMaster. In Utrecht is Gorter gepromoveerd in de neurologie en opgeleid tot kinderrevalidatiearts.
Jan Willem Gorter zal een belangrijke bijdrage leveren aan het kinderrevalidatieonderzoek door zijn onderzoek bij CanChild gericht op het bevorderen gezondheid, maatschappelijke participatie en levensloopontwikkeling te koppelen aan het onderzoek in Utrecht. 
Lees hier het hele artikel.

Hebt u vragen?

Voor afspraken en alle overige vragen: 088 75 545 33 

Adres

WKZ afdeling Kinderrevalidatie
Huispostnummer KC 03.630.0.
Lundlaan 6
3584 EA Utrecht

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 02-07-2020

Toegangstijd polikliniek Kinderrevalidatie: 3 weken

Belangrijk

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Patiëntenervaringen

In mei 2017 hebben ruim 4.400 patiënten hun ervaringen met het UMC Utrecht gedeeld. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de zogenoemde Consumer Quality Index (CQ-index).

Van deze polikliniek vulden 16 patiënten de vragenlijst in.

Ervaringen van patiënten met deze polikliniek (2017)

 • Patiënten waarderen de zorg op de polikliniek Revalidatie met een 8.0
 • Op de vraag 'Zou u deze polikliniek aanbevelen bij uw vrienden en familie?' antwoordde 50% van de patiënten dit beslist wel te doen en 50% zou dit waarschijnlijk wel doen.