Terug

Radiologie

Op de afdeling radiologie vinden verschillende beeldvormende onderzoeken plaats. De meeste onderzoeken maken gebruik van röntgenstraling. Daarnaast gebruiken we voor de onderzoeken ook geluidsgolven (echografie) en magneetvelden (MRI).

Onderzoeken op de afdeling radiologie

Met de bovengenoemde technieken kunnen weefsels en organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt. De specialist of huisarts vraagt een radiologisch onderzoek aan als hij aan een bepaalde ziekte denkt of een aandoening wil uitsluiten. De volgende onderzoeken vinden plaats op de afdeling radiologie van het WKZ:

  • standaard röntgenfoto
  • doorlichtonderzoek
  • ct-onderzoek
  • echografie

Het is ook mogelijk dat het onderzoek plaatsvindt op de afdeling radiologie in het UMC Utrecht. Het gaat dan om de volgende onderzoeken:

  • mri-onderzoek
  • nucleair onderzoek
  • angiografie

CT-scanner in het bos

Een CT-scan maken in een ruimte die eruit ziet als een bos, waarbij dieren tevoorschijn komen en bos- en dierengeluiden te horen zijn? Sindskort is dat mogelijk in het WKZ. Daar is een zogenaamd levende muur gemaakt waarop een bos is geprojecteerd. 

Voor meer informatie: www.vriendenwkz.nl/scan

Contact uitklapper, klik om te openen

Als u een afspraak wilt maken op de afdeling radiologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Afspraken worden vaak gemaakt op naam van een specialist naar wie uw kind is verwezen.

088 75 546 09

Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Adres

Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht)
Afdeling radiologie
Lundlaan 6
3584EA Utrecht

Postadres

Huispostnummer
Postbus 85090
3508 AB Utrecht

Route uitklapper, klik om te openen

De afdeling radiologie vindt u op de eerste etage van het WKZ, receptie 18. De afdeling is bereikbaar via de liften naast de hoofdingang. Daarna kunt u de borden 'poliklinieken' volgen.

Voor CT-scan, klik op de onderstaande link.

Onze zorgverleners uitklapper, klik om te openen

Op de afdeling radiologie werken verschillende medewerkers samen, zoals:

Radioloog

Een radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van onderzoekbeelden gemaakt met röntgenstraling, geluidsgolven (echografie) of magneetvelden (mri). Aan de hand van deze beelden kan de radioloog vaststellen of er sprake is van afwijkingen of ziekten in het lichaam. Van zijn bevindingen maakt hij een verslag voor de arts die het onderzoek heeft aanvraagd.

Radiologisch laborant

De radiologisch laborant voert het onderzoek uit en maakt de gevraagde onderzoeksbeelden. Bij sommige onderzoeken (zoals doorlichtonderzoeken) assisteert de radiologisch laborant de radioloog bij de uitvoering van het onderzoek.

Medisch administratief medewerker

De medisch administratief medewerker ontvangt op de dag van het onderzoek de patiënten op de afdeling. Hij meldt de patiënt aan in het digitale systeem, zodat de radiologisch laborant weet dat de patiënt aanwezig is. Ook maakt de medisch administratie medewerker telefonisch afspraken voor een onderzoek.

Voorbereiding

Onderzoek