Terug

Infectieziekten

Op de polikliniek infectieziekten kunt u met uw kind terecht voor een diagnose en behandeling van een infectieziekte. Het WKZ heeft veel ervaring met de zorg voor kinderen met terugkerende of bijzondere infecties en kinderen met frequente luchtweginfecties. Het WKZ is ook een expertisecentrum voor kinderen en zwangeren met HIV. Daarnaast is er op deze polikliniek een spreekuur voor kinderen die uit het buitenland geadopteerd zijn: het adoptiespreekuur.

Bijzonder aan de polikliniek

Infecties kunnen op allerlei plaatsen van het lichaam voorkomen. Zo kan een kind last hebben van steeds terugkerende infecties van de luchtwegen, of van de oren. Of het kind heeft last van een infectie in een gewricht of bot, in de buik, of in de hersenen. Infecties kunnen ook meer verspreid in het lichaam voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Lyme, HIV of tuberculose.

Kinderen met terugkerende of bijzondere infecties

De artsen van het team zien kinderen met bijzondere infecties en kinderen die vaak last hebben van infecties. De ziektegeschiedenis wordt zorgvuldig geanalyseerd en het kind wordt goed nagekeken.  We bekijken of er aanleiding is voor verder onderzoek. In dat geval kiest de kinderarts het aangewezen vervolgonderzoek, zoals bijvoorbeeld onderzoek naar een afweerstoornis.

Kinderen met veel luchtweginfecties (Luchtwegpolikliniek)

Peuters en kleuters zijn regelmatig verkouden. Maar sommige kinderen hebben wel erg vaak last van koorts, verkoudheid, hoesten en oorontsteking. Ouders en verwijzende huisartsen of kinderartsen vragen zich dan af of dit nog wel normaal is. Tijdens het bezoek aan de luchtwegpolikliniek doet de kinderarts onderzoek en stelt de diagnose op basis van bijvoorbeeld bloedonderzoek naar de afweer.

Kinderen met HIV

Met een goede behandeling kunnen kinderen met HIV gezond volwassen worden.
Het team kinderinfectieziekten behandelt al meer dan 20 jaar kinderen met HIV.

Kinderen en families met terugkerende infecties met ‘Staphylococcus aureus’

Staphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen in het lichaam aanwezig is, bijvoorbeeld op  de huid en in de neus. Daar merken de meeste mensen niets van. Sommige kinderen en volwassenen hebben echter last van terugkerende infecties van de huid zoals steenpuisten. En ook in gezinnen kan dit probleem spelen. Met een gerichte behandeling kan geprobeerd worden om dit probleem op te lossen.  

Dragerschap MRSA

MRSA betekent: methicilline resistente Staphylococcus aureus. Dit is een bacterie die de vervelende eigenschap heeft minder gevoelig te zijn voor veel gebruikte antibiotica. Ziekenhuizen proberen deze bacterie buiten de deur te houden omdat het nadelig kan zijn voor zieke mensen als zij met deze bacterie worden geïnfecteerd. Als iemand regelmatig in het ziekenhuis of een andere zorginstelling moet zijn, is het dragerschap van deze bacterie lastig. In dat geval kan geprobeerd worden om via een behandeling deze bacterie weer kwijt te raken. 

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u een afspraak maken? De polikliniek infectieziekten is telefonisch bereikbaar op: 088 75 540 75

Maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30.

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek infectieziekten, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Acute hulp

Als er zich tijdens de behandeling van uw kind situaties voordoen waarbij u direct advies nodig heeft, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek infectieziekten en buiten kantooruren met uw huisarts. Deze verwijst u dan zo nodig door naar de afdeling spoedeisende hulp.

Belt u alleen naar de polikliniek als de klacht of vraag te maken heeft met de reden waarom uw kind bij ons behandeld wordt. Neemt u voor andere zaken contact op met uw huisarts.

Route uitklapper, klik om te openen

De polikliniek infectieziekten vindt u op de eerste etage van het WKZ, receptie 4 en is bereikbaar via de liften naast de hoofdingang. Daarna kunt u de borden poliklinieken volgen.

Bezoek aan de polikliniek tijdens COVID-19

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Laatst bijgewerkt: 8-11-2019

Toegangstijd polikliniek Infectieziekten: 47 dagen

Belangrijk

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Onze zorgverleners uitklapper, klik om te openen

Behandelteam

Op de polikliniek infectieziekten zijn verschillende medewerkers werkzaam, zoals:

  • medisch specialist
  • artsen in opleiding (aios)
  • co-assistenten
  • verpleegkundigen
  • polikliniekmedewerkers

Tips voor het gesprek uitklapper, klik om te openen

Om samen met de arts te beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past, kan het helpen de '3 goede vragen' te stellen. Deze vragen zijn:

* Wat zijn mijn mogelijkheden?

* Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

* Wat betekent dat in mijn situatie?

3 goede vragen