Terug

Echografie van het hart

Echografie van het hart (echocardiografie)

Onderzoek

U komt met uw kind naar het ziekenhuis voor een echografie van het hart. Het is logisch dat u dan vragen hebt. Op deze pagina leest u wat het onderzoek inhoudt, hoe het precies in zijn werk gaat en hoe u uw kind het beste op het onderzoek kunt voorbereiden. 

Wat is een echografie van het hart?

Een echografie is een manier om het hart in detail af te beelden. We noemen dit ook wel een echo. Met een echo van het hart kunnen we de bewegingen van het hart bekijken. We kunnen hiermee het kloppen van de boezems en kamers van het hart zien, de werking van de kleppen controleren, afwijkingen opsporen en zien en horen hoe het bloed stroomt.

Wat zie je bij een echo van het hart?

De bouw, vorm, pompfunctie en werking van hartkleppen kunnen in beeld worden gebracht met de echo. De dikte van de hartspier wordt op verschillende plaatsen gemeten. Verder kan de kindercardioloog observeren hoe de gespierde wanden samentrekken. In een gezond hart worden de wanden tijdens het samentrekken namelijk dikker en bewegen ze naar het midden van het hart toe. Een echo geeft de cardioloog veel informatie over de werking van het hart van uw kind. 

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Op de dag van de afspraak meldt u zich met uw kind zich bij de polikliniek kindercardiologie, receptie 14, op de eerste verdieping. U hoeft verder niets voor te bereiden.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Een echo gebruikt geluidsgolven om het hart af te beelden. Het terugkaatsen van deze geluidsgolven (echo) wordt omgezet in een bewegend beeld (grafie). De geluidsgolven worden gemaakt en opgevangen door een apparaat (probe) waarmee de laborant over de borstkas beweegt. De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor uw kind.

De echolaborant maakt de echo van het hart van uw kind. In de onderzoekskamer is het half donker, want bij te veel licht zijn de beelden op het scherm niet goed te zien. Uw kind doet de bovenkleding uit en gaat op de onderzoekstafel liggen, meestal op de rug of op de linkerzij. Er worden drie stickers geplakt om de hartslag te registreren. De echolaborant smeert wat gel op de probe. Dit kan een beetje koud zijn en het echo-apparaat maakt een zacht zoemend geluid. Op het beeldscherm kunt u zelf meekijken naar het hart van uw kind. 

 Bij een echo heeft uw kind geen kans op complicaties. 

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Na afloop veegt de echolaborant de gel weer van de borstkas van uw kind en kleedt uw kind zich weer aan. Daarna gaat u met uw kind terug naar de wachtkamer of naar de afdeling. De uitslag krijgt u van de kindercardioloog. Dat gebeurt meestal direct nadat de kindercardioloog de echo bekeken heeft.

Meer informatie kunt u vinden op deze pagina: folders Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen?

Polikliniek Kindercardiologie / kinderhartchirurgie

Telefoonnummer: 088 75 547 00 De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.
Overige contactgegevens

Hebt u vragen over de planning van een operatie of hartkatheterisatie?

088 75 547 04

Voor acute hulp

Is uw kind onder behandeling in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen en is er een acuut levensbedreigend probleem? Bel dan 112

Buiten kantooruren

Vraag de telefonist of hij u doorverbindt met de dienstdoende arts-assistent kindergeneeskunde. Zij kunnen laagdrempelig overleggen met de dienstdoende kindercardioloog.

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen, afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Lees meer over wachttijden

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Afspraken en wachttijden

Patiëntgegevens

Voor professionals

Praktisch