Terug

Eten en drinken

Eten en drinken zijn een belangrijk onderdeel van het herstel van uw kind en wij helpen daar graag aan mee.

Daarom vinden wij goed, gezond én lekker eten belangrijk. We realiseren ons dat uw kind niet altijd trek heeft en het eten wellicht anders smaakt dan thuis. Daarom doen we ons best om het eten en drinken ook op een leuke en aantrekkelijke manier te presenteren. Er is voldoende keuze in kleine gerechtjes en/of porties en alle maaltijden en producten zijn afgestemd op een eventueel dieet, religieuze overtuiging en/of levensstijl.

Ons team van koks, voedingsassistenten en diëtisten staan dagelijks voor u klaar om ervoor te zorgen dat het uw kind aan niets ontbreekt.

Tijdens feestdagen serveren we extra feestelijke gerechten en tussendoortjes. En is uw kind jarig? Dan zorgen wij uiteraard ook voor een cadeautje.

Ontbijt

De ochtend begint met het ontbijt. We serveren dit tussen 07.30 en 09.00 uur. De voedingsassistent komt langs op de kamer met een brood buffetwagen met keuze uit een ruim assortiment. Ouders of verzorgenden kunnen tegen een kleine vergoeding mee eten op de kamer of afdeling.

Lunch

Rond het middaguur, tussen 11.45 en 12.45 uur serveren we de lunch en kan uw kind iets kiezen van de broodbuffetwagen. Dagelijks serveren we een extraatje rond lunchtijd. Het gerecht per dag varieert per afdeling. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde snack van de dag, soep of een zacht bolletje. Meer zin in een tosti? Dan maken we ook die graag klaar. 

Avondeten

Tussen 17.00 en 17.45 uur serveren we een avondmaaltijd. Uw kind kan zelf de maaltijd kiezen en/of samenstellen. Ook kleine porties zijn mogelijk en uiteraard houden we rekening met een eventueel dieet, religieuze overtuiging en/of levensstijl zoals vegetarisch…voor groot en klein.

 

Tussendoortjes en gezonde snacks

Uw kind krijgt zes keer per dag iets te eten en drinken aangeboden. Naast ontbijt, lunch en avondeten krijgt uw kind rond 10.00 uur fruit en in de middag en avond serveren we nog iets te drinken.
 
Elke dinsdag serveren we tijdens de lunch een portie frietjes en op zaterdag als extraatje een zacht bolletje en op zondag een croissant.
 
Uw kind mag altijd om drinken, zoals melk, appelsap, limonade of Roosvicee vragen aan de voedingsassistent of verpleegkundige. Ook mag uw kind altijd vragen om een extraatje zoals yoghurt, vla, appelmoes of een Danoontje.

Samen met uw kind eten?

Ouders en/of verzorgenden kunnen tegen een kleine vergoeding mee eten op de kamer of afdeling. Dit geldt voor het ontbijt, lunch én avondeten. De menukaart ligt op de kamer. Via het scherm aan bed kunt u ook het assortiment en de maaltijden zien of vraag het aan de voedingsassistent. Bij de voedingsassistent kunt u vooraf per pin betalen.

Op de afdeling in de huiskamer of in de centrale hal in de automaten kunt u altijd koffie of thee krijgen. In de centrale hal vindt u bij koffiecorner ’30 Beans’ of in restaurant de Toverstaf een uitgebreid aanbod van eten en drinken, zoals maaltijden en diverse snacks. Hier vindt u de openingsdagen – en tijden.

Zelf eten en drinken meenemen

U mag eten en drinken voor uw kind van thuis meenemen. U kunt dit in de koelkast op de verpleegafdeling bewaren. Ook voor u zelf mag u eten en drinken meenemen. In de huiskamer van de afdeling staat een magnetron om eten en drinken in op te warmen en een  koelkast waarin u het kunt bewaren.

De voedingsassistent controleert dagelijks de temperatuur van de koelkast en de producten.

Wij vragen u vriendelijk om niet in de afdelingskeuken te komen. De voedingsassistente helpt u graag, mocht u  iets nodig hebben. 

Om aan wettelijke eisen en voorschriften te voldoen, is het belangrijk dat u:

  • Het eten en drinken afdekt
  • Op het eten en drinken een sticker plakt met de naam van uw kind en de datum waarop de verpakking is geopend. Ontbreekt een sticker? Dan gooit de voedingsassistente het om veiligheidsredenen weg.
  • Bederfelijke producten maximaal één dag bewaart. Is de houdbaarheidsdatum voorbij? Dan gooit de voedingsassistente het om veiligheidsredenen weg.

Bijzondere wensen en goed om te weten

Bij het samenstellen van de maaltijden houden we uiteraard rekening met verschillende levensovertuigingen en of levensstijlen. Wilt uw kind liever een vegetarisch menu, een menu zonder varkens- of rundvlees? Geeft u dit dan door aan de verpleging of voedingsassistent.

In ons ziekenhuis serveren wij halal kip en kalkoen.

We houden rekening met voedselallergie of voedselovergevoeligheid. Houdt u er echter rekening mee dat in het UMC Utrecht sporen van voedingsstoffen aanwezig kunnen zijn (bijvoorbeeld pinda).

Onze voedingsassistenten vragen  regelmatig om de mening van uw kind of uzelf over het eten. Laat u ons vooral weten wat u ervan vindt!

Voorlichting en begeleiding van uw kind

Voedselveiligheid

Het facilitair bedrijf verzorgt maaltijden in het UMC Utrecht (locatie UMC en WKZ) voor patiënten, medewerkers, studenten en bezoekers. Uitgangspunt voor voeding in ons ziekenhuis zijn de 'Richtlijnen voor Goede Voeding', uitgegeven door het Voedingscentrum. 

We zijn sinds 2007 gecertificeerd voor voedselveiligheid volgens de 'Eisen voor een HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem, versie 5.1 juni 2016. HACCCP staat voor: Hazard Analysis Critical Control Points. Naast de jaarlijkse audits van de certificerende instantie (DNV) worden maandelijks door de firma Eurofins hygiëne audits uitgevoerd. Daarnaast beschikt het facilitair bedrijf binnen voeding over een HACCP team die maandelijks hygiëne audits uitvoeren. Alle medewerkers zijn geschoold voor hun specifieke taken en hebben kennis van de voedselveiligheidregels.