Terug

Operatie bij afstaande oren

Met een operatie kunnen we afstaande oren corrigeren. We noemen dit otoplastiek. We doen deze operatie pas als het kind vijf of zes jaar oud is, want dan zijn de oren voldoende ontwikkeld. En we kunnen het kind dan beter uitleggen wat het na de operatie moet doen om snel te genezen.

Meer informatie

De plastisch chirurg maakt een sneetje achter het oor. Afhankelijk van de reden van de afstaande oren vervormt hij de plooi van de oorschelp of verwijdert hij een deel van het kraakbeen. Meestal is het niet nodig huid achter het oor te verwijderen. De wonden worden gehecht met oplosbare hechtingen.

Tijdens de behandeling

Het rechtzetten van afstaande oren gebeurt bij kleine kinderen onder volledige narcose. Bij grote kinderen gebruiken we plaatselijke verdoving.

De plastisch chirurg maakt een sneetje achter het oor. Afhankelijk van de reden van de afstaande oren vervormt hij de plooi van de oorschelp of verwijdert hij een deel van het kraakbeen.

Meestal is het niet nodig huid achter het oor te verwijderen. De wonden worden gehecht met oplosbare hechtingen.

De operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. Na de operatie zal uw kind nog wat slaperig zijn van de narcose. Soms moet uw kind een nachtje in het ziekenhuis blijven, maar meestal kan uw kind nog dezelfde dag naar huis.

Uw kind kan misselijk zijn na de operatie. Indien nodig geven wij daar iets voor

Na de behandeling

Na de operatie heeft uw kind een verband om het hoofd. Dit drukverband moet de eerste week blijven zitten. Valt het er eerder af of laat het los? Bel dan de dienstdoende arts-assistent plastische chirurgie. Het is niet verstandig het verband zelf opnieuw aan te leggen. Een te strak aangelegd verband kan drukplekken op de huid veroorzaken.

Na het eerste polikliniekbezoek moet uw kind twee weken lang, 24 uur per dag een elastische hoofdband (sport- of zweetband) dragen om de oren extra steun te geven. Wij raden u aan vóór de operatie samen met uw kind een leuke elastische band uit te kiezen met bijvoorbeeld een mooie kleur of een leuk motief erop. Deze band mag niet te strak zitten en is bedoeld om te voorkomen dat de oren ombuigen.

Daarna moet uw kind de hoofdband nog eens twee weken tijdens het slapen dragen. Hiermee voorkomen we dat het oor terug klapt.

Voor behandeling van afstaande oren zijn vooral cosmetische redenen. Het kan zijn dat kinderen hun afstaande oren niet mooi vinden of ermee gepest worden. Ook dat kan een reden zijn om vroegtijdig een behandeling uit te voeren.

Meestal is de stand van de oren na de operatie duidelijk verbeterd. Maar het lukt nooit om beide oren volledig symmetrische te krijgen. Wij proberen het oor een natuurlijke vorm te geven en willen vooral voorkomen dat het oor te strak tegen het hoofd aan komt te zitten.

Waar moet u op letten?

Pijn

Het is normaal dat het oor de eerste week nog pijn doet. Uw kind kan paracetamol nemen tegen de pijn. Wordt de pijn steeds erger of heeft uw kind extreem veel pijn, neem dan contact met ons op.

Zwelling

Het oor kan tot enkele weken na de operatie gezwollen blijven. Vooral bij het verwijderen van het verband na de eerste week kunnen de oren blauw en gezwollen zijn.

Hechtingen

Meestal gebruiken we oplosbare hechtingen. Deze verdwijnen vanzelf. Gaan de hechtdraadjes toch irriteren, neem dan contact op met de plastisch chirurg.

Gevoel

Het oor kan in de eerste weken wat meer of minder gevoelig zijn, vooral als het gezwollen is. Dit trekt meestal na een paar maanden weer bij. Vooral in de winter kan dit lastig zijn, want de geopereerde oren zijn vaker pijnlijk als het koud is.

Gehoor

In principe hebben kinderen met afstaande oren geen gehoorproblemen. Dit verandert na de operatie niet.

Litteken

Het litteken van de operatie zit achter het oor en is daardoor moeilijk te zien. In het begin is het nog rood, maar dat verdwijnt na enkele maanden. Heel zelden wordt het litteken dik.

Sporten

Uw kind moet de eerste zes weken opletten met sporten. De eerste week mag uw kind in ieder geval niet sporten. Daarna mag uw kind geen contactsporten (zoals vechtsporten, voetballen, hockey en basketbal) of sporten met valrisico (zoals turnen en paardrijden) doen.

Wij raden u aan uw kind de eerste twee weken na de operatie niet te laten zwemmen. Daarna moet uw kind nog vier weken goed oppassen met zwemmen, want een trap tegen het oor kan schade aan het kraakbeen geven.

Na zes weken is het oor genezen. Uw kind mag dan weer alle sporten of andere lichamelijke activiteiten doen.

Complicaties

Het rechtzetten van afstaande oren heeft dezelfde risico’s als iedere andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Het litteken geneest meestal goed. Heel zelden wordt het litteken dik of erg dik.

Kraakbeen heeft soms de neiging dat het terugspringt in zijn oorspronkelijke vorm. De kans dat de afstaande oren terugkomen is 3 tot 5 procent. Dan moeten we nog een keer opereren.

Hebt u vragen?

Centrum

Ziekte

Polikliniek

Verpleegafdeling