Terug

Hartkatheterisatie (behandeling)

Hartkatheterisatie (behandeling)

Behandeling

Een hartkatheterisatie wordt meestal uitgevoerd bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Via een slangetje (katheter) wordt een behandeling in het hart of de bloedvaten uitgevoerd. Een hartkatheterisatie waarbij we een behandeling doen noemen we ook wel een interventionele hartkatheterisatie.

Wat is een hartkathererisatie (behandeling)?

Een hartkatheterisatie is een manier om zonder hartoperatie ‘fouten’ in het hart en de hartvaten te behandelen. Dit heeft een aantal voordelen die minder risico’s opleveren voor uw kind. Een hartkatheterisatie kan ook gebruikt worden bij onderzoek naar het hart. Meer weten hierover? Lees alles over een hartkatheterisatie (onderzoek) op deze pagina

Soms is bij een aangeboren hartafwijking een operatie nodig, maar soms kan ook een hartkatheterisatie gedaan worden. Het voordeel hiervan is dat uw kind sneller herstelt en dat er geen litteken ontstaat. Behandelingen die wij uitvoeren met een interventionele hartkatheterisatie zijn:

 • Het oprekken (dilatatie) van de longslagaderklep (pulmonalisklep).
 • Het oprekken van de klep van de grote lichaamsslagader (aorta).
 • Het openen en oprekken van een klepafsluiting van de longslagader.
 • Het oprekken van vernauwde longarteriën.
 • Het oprekken van een vernauwde lichaamsslagader, specifiek bij een vernauwing in de boog van de grote lichaamsslagader (coarctatie).
 • De plaatsing van een stent.
 • De plaatsing van een nieuwe hartklep.
 • Het sluiten van de ductus arteriosus tussen lichaamsslagader en longslagader.
 • Het sluiten van een abnormaal bloedvat.
 • Het sluiten van een gat in het schot tussen de linker- en de rechterboezem (atriumseptumdefect) of tussen de linker- en rechterkamer (ventrikelseptumdefect).
 • Het wijder maken van een te kleine opening in het boezemtussenschot bij een pasgeborene (Rashkind-procedure).
 • Het wegnemen van een stukje hartspierweefsel voor onderzoek (myocardbiopsie).
 • De verwijdering van niet-lichaamseigen materiaal dat per ongeluk in het hart of op een verkeerde plaats in het hart terecht is gekomen.

De voordelen van een hartkatheterisatie zijn dat de borstkas niet geopend hoeft te worden, de opnameduur korter is, uw kind sneller herstelt en er geen litteken ontstaat.

Interventionele hartkatheterisaties worden altijd onder narcose gedaan om er zeker van te zijn dat een kind stil ligt. Afhankelijk van de leeftijd zijn uitzonderingen mogelijk. 

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Bij een geplande opname voor een hartkatheterisatie krijgt uw kind een uitnodiging voor de POS-poli (pre-operatieve screening). Hier vinden de voorbereidingen plaats. Bij een niet-geplande opname vinden deze voorbereidingen op de verpleegafdeling plaats.

Voor u als ouder:
De dag van de ingreep bij uw kind is voor u vaak een spannende dag met lange wachttijden. Het kan daarom steun bieden om samen met een voor u vertrouwd persoon te zijn.

Het is belangrijk dat u zelf hebt gegeten als u uw kind begeleidt bij het krijgen van de narcose. U kunt duizelig worden als u een lege maag heeft. U kunt uw kind dan niet goed ondersteunen.

Voorbereiding op afdeling Leeuw:

 • Uw kind krijgt op elke voet met stift een kruisje op een plek waar de hartslag te voelen is. Zo kunnen we na de hartkatheterisatie controleren of het bloed nog goed doorstroomt in het been.
 • Uw kind mag ’s ochtends niet meer eten en drinken. Dat heet nuchter zijn.
 • Uw kind krijgt een operatiejasje aan en een naambandje om. Mogelijk krijgt uw kind een drankje, pilletje of zetpil.
 • Uw kind gaat in een bed naar de wachtruimte van de operatiekamers (holding), samen met u en een pedagogisch medewerker of verpleegkundige.
 • De medewerkers van de operatiekamer komen jullie ophalen en gaan met jullie naar de hartkatheterisatiekamer.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

In de hartkatheterisatiekamer

In de hartkatheterisatiekamer staat veel apparatuur en een smal bed op één poot, de onderzoekstafel. Boven de onderzoekstafel hangt een grote lamp. Over de tafel heen hangt een groot röntgenapparaat. Uw kind krijgt drie monitorstickers op de borst en het bovenbeen geplakt. Ook krijgt uw kind een plakker met daarin een klein lampje op de vinger of teen geplakt en soms om de bovenarm een band om de bloeddruk te controleren.
Uw kind krijgt de narcose met een kapje of een prik of met een infuus dat uw kind al had. Lees hierover meer bij ‘Narcose’. Als uw kind onder narcose is, gaat u terug naar afdeling Leeuw. De kindercardioloog voert de hartkatheterisatie uit.

De behandeling

Als uw kind onder narcose is begint de kindercardioloog met de hartkatheterisatie. In de lies (de plek tussen de buik en het bovenbeen) brengt de kindercardioloog met een speciale techniek een sheath aan in een ader of een slagader. Een sheath is een plastic buisje van 5 tot 10 cm lang. Als het buisje goed zit, schuift de dokter door dit buisje een dun hol slangetje naar binnen. Dit slangetje noemen we een katheter. Het slangetje komt tot in het hart.

Wil de kindercardioloog de rechter harthelft bekijken, dan gaat het slangetje via de onderste holle ader naar de rechterboezem en de rechterkamer en daarna van de rechterkamer naar de longslagader. Als de kindercardioloog de linker harthelft wil bekijken, gaat het slangetje via de slagader (arterie) in de lies naar de lichaamsslagader (aorta) en komt het uit in de linkerkamer. De dokter voert vervolgens de behandeling uit die met u besproken is. 

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Na de hartkatheterisatie gaat uw kind in het eigen bed naar de uitslaapkamer. Meestal merken kinderen niet eens dat ze daar heen worden gebracht, omdat ze nog slapen. In de uitslaapkamer mag één van de ouders bij het kind komen zitten. Meestal zijn er meer kinderen met een ouder op de uitslaapkamer.

Uw kind heeft de monitorstickers en de saturatiemeter nog steeds om, zo kunnen we uw kind goed in de gaten houden. Op de plek in de lies waar de hartkatheterisatie gedaan is, zit een drukpleister, ook wel de safeguard genoemd. Dit is een grote pleister met in het midden een doorzichtig ballonnetje dat het wondje van de prik dichtdrukt. Het zorgt ervoor dat het wondje niet gaat nabloeden. De drukpleister mag er meestal na 8 uur af. De verpleegkundige zal er dan steeds een klein beetje lucht uit halen, net zo lang totdat hij helemaal leeg is. Let op! Soms heeft een kind in plaats van een safeguard een drukverband. Dat mag er pas de volgende dag af.

Uw kind heeft ook nog een infuus. Dit is nodig om vocht en soms medicijnen te geven. Misschien voelt uw kind zich niet zo lekker, is het misselijk of heeft het pijn in de lies. Meld het bij de verpleegkundige als er iets is. Ze kunnen er dan rekening mee houden of extra medicijnen geven. Als uw kind wakker genoeg is, komt een verpleegkundige jullie halen om terug naar de verpleegafdeling te gaan. 

Op de afdeling

 • Als uw kind weer wil drinken en eten, mag dat. Vraag het aan de verpleegkundige.
 • Als uw kind weer goed zelf kan drinken en eten, wordt het infuus afgekoppeld. Het lange slangetje wordt er dan afgehaald. Het infuus en het verband blijven wel zitten tot de volgende ochtend.
 • Uw kind heeft na een hartkatheterisatie ongeveer zes uur bedrust. Dat betekent dat uw kind moet blijven liggen. Het wondje in de lies kan dan goed helen. De verpleegkundige controleert regelmatig de bloeddruk, het infuus en de drukpleister. 
 • Uw kind blijft tot de volgende ochtend op de monitor aangesloten, zodat we de hartslag en eventueel de saturatie (zuurstof in het bloed) in de gaten kunnen houden.

Het vervolg

Nog dezelfde dag komt de kindercardioloog met u praten. Hij vertelt over het verloop van de hartkatheterisatie en wat zijn bevindingen na de behandelingen zijn. Soms is het nodig de gegevens eerst binnen het team (kindercardiologen, kinderhartchirurgen en cardio-anesthesiologen) te bespreken. De uitslag van die bespreking wordt dan later aan u meegedeeld.

Naar huis

De dag na de hartkatheterisatie mag uw kind meestal weer naar huis. De verpleegkundige verwijdert ‘s ochtends het infuus. Soms is het nodig om nog een onderzoek te doen en bijvoorbeeld een echo, een ECG (hartfilmpje) of een röntgenfoto van het hart te maken. Als alles klaar is mag uw kind naar huis. Dat is meestal tussen 9.00 en 11.00 uur.

Polikliniekbezoek

Voordat uw kind naar huis gaat, hoort u wanneer uw kind terug moet komen op de polikliniek.

Leefregels

 • Thuis mag uw kind bijna alles weer gewoon doen. Na een week mag uw kind ook weer naar school.
 • In de eerste week na een hartkatheterisatie kan uw kind beter nog niet gaan sporten.
 • In de lies zit een klein wondje dat moet genezen. Daarom mag uw kind na één dag weer douchen. Na drie dagen mag uw kind weer in bad of zwemmen.
 • Als het wondje in de lies gehecht is, mag de huisarts de hechting na één week verwijderen.
 • Als het wondje gaat bloeden, dient u het goed af te drukken en contact op te nemen met het ziekenhuis.

Zijn er andere klachten, bijvoorbeeld een zwelling of koorts? Neem dan contact op met de huisarts.

Bijwerkingen en complicaties

Mogelijke bijwerkingen van de narcose:

 • Tijdens een narcose krijgt uw kind een buisje in de keel, dat helpt om te ademen. Soms heeft uw kind daardoor na het wakker worden wat keelpijn of is het wat hees. Dat gaat na een poosje weer over.
 • Door de slaapmedicijnen kan uw kind wat misselijk zijn of moet het soms overgeven. Uw kind kan hiervoor medicijnen krijgen van de verpleegkundige in de uitslaapkamer of op de afdeling.
 • Soms kan het even duren voordat uw kind zich weer helemaal de oude voelt. Dit is normaal.

Mogelijke complicaties van de hartkatheterisatie:
Zelfs wanneer een medische behandeling helemaal goed is gegaan kunnen alsnog problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Ook bij een hartkatheterisatie gaan de dingen soms anders dan de bedoeling is. Gelukkig gebeurt dit niet zo vaak.

Wat kan uw kind merken van een complicatie?
Als het wondje in de lies weer gaat bloeden, wordt het opnieuw afgedrukt. Is er sprake van te veel bloedverlies? Dan krijgt uw kind een bloedtransfusie. Dit komt gelukkig bijna nooit voor. Het kan ook zijn dat uw kind langer medicijnen nodig heeft, bijvoorbeeld bij een infectie. Uw kind moet dan langer in het ziekenhuis blijven.

Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen

Behandeling en het WKZ

Onder anderen kindercardioloog Hans Breur is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met een aangeboren hartafwijking via de lies, ook wel interventiecardiologie genoemd. Hartkatheterisatie doen wij via 3D; op basis van de 3D-beelden bedenken we de optimale behandeling voor de patiënt. 

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Laatst bijgewerkt: 2-5-2022
De actuele wachttijd voor een bezoek aan de polikliniek kindercardiologie/kinderhartchirurgie is 1 week.

Belangrijk

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Lees meer over wachttijden

Meer weten uitklapper, klik om te openen

In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.

Naar Mijn UMC Utrecht

Wat hoort er bij deze behandeling


Zorgkosten

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Uw kind is doorverwezen naar de afdeling kindercardiologie en kinderhartchirurgie. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op.

Polikliniek Kindercardiologie / kinderhartchirurgie

Telefoonnummer: 088 75 547 00 De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.
Overige contactgegevens

Hebt u vragen over de planning van een operatie of hartkatheterisatie? Bel dan onderstaand telefoonnummer: 
T: 088 75 547 04U kunt ook een e-consult aanvragen via Mijn UMC Utrecht. Dit kan alleen als uw kind al patiënt bij de afdeling kindercardiologie is. 

Is uw kind onder behandeling in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen en is er een acuut levensbedreigend probleem? Bel dan 112.

Buiten kantooruren
Vraag de telefonist of hij u doorverbindt met de dienstdoende arts-assistent kindergeneeskunde. Deze kan laagdrempelig overleggen met de dienstdoende kindercardioloog.

Mijn patiënt verwijzen

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet