Terug

Ik ga bevallen

Kind op buik bij moeder


Wilt u graag veilig bevallen en uw baby het beste begin schenken? Kom dan bij ons langs in het WKZ Geboortecentrum. U hoeft geen medische indicatie te hebben om in het ziekenhuis te kunnen bevallen. Wij horen graag wat uw wensen zijn en bieden u een omgeving met deskundige en specialistische hulp.

Uw bevalling begint

Wanneer bellen?

Als u bij ons gaat bevallen, belt u ons als u goede weeën hebt: weeën om de vier à vijf minuten die 45 tot 60 seconden duren.
Of als:

 • de vliezen breken. We willen graag weten hoe laat dit gebeurd is en wat de kleur van het vruchtwater is.
 • u meer dan een paar druppels helderrood bloed verliest;
 • u ongerust bent of twijfelt.

Als uw situatie daartoe aanleiding geeft, maken we samen andere persoonlijke afspraken.

Voor de verloskundige: 088 75 564 44
Voor de medisch verloskundige of gynaecoloog: 088 75 589 10

U vindt het WKZ geboortecentrum op de tweede verdieping van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Bel even aan en wij komen direct om u te ontvangen en naar een geboortekamer te begeleiden.

Wat meenemen?

 • toiletartikelen (die u normaal gesproken meeneemt voor een overnachting);
 • iets luchtigs om te dragen tijdens de bevalling bijvoorbeeld een loszittend t-shirt;
 • een ochtendjas;
 • pantoffels of slippers en warme sokken;
 • kleding die u na de bevalling draagt (eventueel een voedings-bh);
 • ondergoed (breng iets meer mee, na de bevalling is een extra verschoning zeker prettig);
 • lippenbalsem;
 • telefoonnummers die handig voor u zijn, bijvoorbeeld van het kraamzorgbureau;
 • klein geld (en een 1 euro-muntstuk voor de rolstoel);
 • kleertjes voor uw baby inclusief een mutsje en een omslagdoek (twee setjes in verschillende maten)
 • een autostoeltje voor uw baby;
 • camera en/of fototoestel;
 • boek, tijdschrift of iets dergelijks.

Toch weer naar huis of blijven?

Als u in het ziekenhuis bent, maken we samen met u een plan hoe we verder gaan.

 • Soms adviseren wij u om nog even naar huis te gaan. U krijgt dan duidelijke instructies mee over wanneer u weer contact moet opnemen of langs moet komen.
 • Het kan ook zijn dat we u vragen om een tijdje rond te gaan lopen; op de afdeling of in de buurt. Na ongeveer twee uur beoordelen we de situatie opnieuw. Dan maken we nieuwe afspraken met u.
 • Als uw bevalling goed op gang is, besluiten we vaak dat u in ons geboortecentrum blijft.

Kraamzorg

Rond de 12e-16e week van uw zwangerschap gaat u kraamzorg regelen. De kraamzorg is de zorg tijdens de eerste acht dagen na de bevalling.

Uw ziektekostenverzekering vergoedt in ieder geval 24 uur kraamzorg thuis. Uw eigen bijdrage hieraan is wettelijk vastgesteld.

Controleer in uw polis wat uw ziektekostenverzekering vergoedt en of er aanvullende voorwaarden gelden. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent kunt u kraamzorg aanvragen bij ieder willekeurig kraamcentrum dat in uw regio zorg aanbiedt of alleen bij kraamcentra waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Bevalplan

In uw zwangerschap bespreken we met u en uw partner uw wensen tijdens de begeleiding van uw zwangerschap en uw wensen rondom de bevalling. Wij noemen dit een bevalplan.

Het is bedoeld om degenen die de zwangerschap en de bevalling gaan begeleiden, te laten weten, wat jullie belangrijk vinden. Wat uw ideeën en wensen zijn. Dit is geen vaststaand plan. U kunt op elk moment van gedachten veranderen en alles is bespreekbaar.

Wilt u meer weten over bevallen en bijvoorbeeld bevalhoudingen?

Ook kan de bevalling anders verlopen dan u had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al uw wensen meer uitgevoerd worden. Er kunnen bijvoorbeeld ingrepen nodig zijn, u kunt verwezen moeten worden naar de gynaecoloog of uw kind moet worden opgenomen op de afdeling neonatologie.

U kunt wel in het bevalplan schrijven wat u in die situaties zou wensen. Door een bevalplan blijft u betrokken bij de dingen, die tijdens uw zwangerschap en bevalling gebeuren en de beslissingen, die gemaakt worden.

De bevalling

De geboorte van uw kind is een onvergetelijke ervaring. Iedere bevalling is speciaal. En iedereen beleeft het weer anders. Wij zorgen ervoor dat alles met u en met uw baby zo goed mogelijk gaat. Wij willen dat graag doen op een manier die bij u past. Zodat u er later goed op terug kijkt. Daarom horen we graag wat uw wensen en verwachtingen zijn.

Tegen het einde van uw zwangerschap spreken we de bevalling met u door. Of al eerder, als u dat graag wilt. We bespreken het algemene verloop van een bevalling: de eerste weeën, de ontsluiting en het bevallen zelf.  Als u uw wensen van tevoren al op papier hebt gezet, is dat handig. Dan vergeet u tijdens onze bespreking niets. We bespreken uw wensen, adviseren en noteren onze afspraken hierover in uw persoonlijke bevalplan.

In principe kan er, in overleg, veel bij ons. Toch kan het in onverwachte of noodsituaties zo zijn dat we op het moment suprême niet aan al uw wensen kunnen voldoen. 

Bijvoorbeeld als er in een noodsituatie alleen een mannelijke gynaecoloog beschikbaar is, terwijl uw voorkeur uitgaat naar een vrouwelijke zorgverlener. Of wanneer uw baby na de geboorte direct door een kinderarts moet worden meegenomen en niet direct bij u aan de borst kan. Daarvoor vragen we uw begrip. Hoe uw bevalling precies zal gaan verlopen kan niemand vooraf zeggen. Daarom moet u er altijd op voorbereid zijn dat het net iets anders kan gaan. Houd hier rekening mee en vertrouw erop dat we er samen altijd uitkomen.

Pijnbestrijding

Ons advies is: pijnbestrijding vooral niet doen als het niet nodig is en vooral wel doen als het wel nodig is. De enige die kan bepalen of u de pijn nog aan kunt, bent u zelf. Met een ruggenprik (ofwel epiduraal) wordt in de ontsluitingsperiode in 90 procent van de gevallen een goede pijnstilling bereikt.

Het is heel belangrijk dat u vol vertrouwen in de goede afloop aan uw bevalling begint.

Daarom spreken we samen aan het einde van uw zwangerschap de bevalling door. Schroom niet om ons te vertellen wat uw vragen en wensen over pijnbestrijding zijn. Wij bieden u duidelijkheid en garanties binnen de mogelijkheden die er zijn.

Hoelang duurt de bevalling

Duur van een eerste bevalling

Als uw eerste kind normaal geboren wordt, is de kans op complicaties bij een volgende bevalling geringer. De bevalling van uw eerste kind mag daarom niet veel langer dan tien tot twaalf uur duren. Dan is de kans het grootst dat u uw baby op eigen kracht op de wereld brengt. Ons beleid is hierop afgestemd.

Om binnen tien tot twaalf uur te kunnen bevallen, moet de ontsluiting ongeveer 1 centimeter per uur vorderen. Als dat niet het geval is komt dat meestal omdat de weeën onvoldoende krachtig zijn, waardoor de ontsluiting niet of te traag vordert.

Ontsluiting stimuleren

Gaat de ontsluiting te traag, dan proberen we dit eerst op natuurlijke wijze te bevorderen. Een lekkere warme douche of wat meer rondlopen werkt vaak al heel stimulerend. Soms is het breken van de vliezen nodig om de weeën krachtiger te maken.

Helpt ook dat niet, dan vragen we de medische afdeling om weeënstimulerende middelen te geven. Door de ontsluiting tijdig te stimuleren en niet te lang te wachten, zijn de meeste vrouwen zeer goed in staat om op eigen kracht hun kind geboren te laten worden. Hulp van een vacuümpomp, tang of zelfs een keizersnede zijn dan niet meestal nodig.

Duur bevalling van tweede of volgende kind

De bevalling (ontsluiting en uitdrijving) van een tweede of volgend kind gaat meestal vlotter dan de eerste. Voor het overige is het verloop hetzelfde. Ook dan maken we samen met u een plan, gebaseerd op uw wensen, uw conditie en die van uw baby, en ons beleid om de bevalling binnen tien tot twaalf uur plaats te laten vinden. Belangrijk is natuurlijk dat we uw ervaringen met de eerste bevalling meenemen. Hebt u specifieke wensen, laat het ons weten.

Als uw bevalling anders loopt

Wij bieden specialistische hulp bij bevallingen. Als u vooraf al weet dat u medisch bevalt bij ons in het WKZ geboortecentrum bereiden we u zo goed mogelijk voor. We houden zoveel mogelijk rekening met uw wensen. Mocht er voor u of uw kindje onverwacht medische zorg nodig zijn tijdens de bevalling, dan staat een specialistisch team klaar. Dit team bestaat uit een medisch verloskundige of arts en een verpleegkundige. Onze gynaecoloog is altijd in het ziekenhuis. Dit geldt ook voor gespecialiseerde neonatale zorg en anesthesiologie. Er is optimale afstemming tussen al deze specialisten en zij maken samen het beleid. 

Afhankelijk van het verloop van uw bevalling gaat u na de geboorte met uw baby naar huis of u blijft samen nog een paar dagen in ons ziekenhuis.
Een aantal veel voorkomende medische bevallingen zijn: