Terug

Voeding voor mijn baby
Voeding voor mijn baby

Dat borstvoeding de beste start is voor je baby, blijkt uit verschillende onderzoeken. Moedermelk bevat de juiste hoeveelheid voedingstoffen die je baby nodig heeft. Daarnaast geeft het vele gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. Ondanks de voordelen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend of mogelijk om borstvoeding te gaan geven. Het belangrijkste is dat je een manier van voeden kiest, waar jij en je baby zich prettig bij voelen, een manier die bij jullie past.

Baby met vader en moeder

Visie WKZ Geboortecentrum

Certificaat Zorg voor borstvoeding

De kwaliteit van begeleiding rondom borstvoeding binnen het WKZ Geboortecentrum is getoetst door stichting Zorg voor borstvoeding volgens de richtlijnen van Baby-friendly Hospital Initiative (BFHI). Dit zijn richtlijnen van Wereld Gezondheids Organisaite (WHO). De toetsing gaat om het geheel van beleid, deskundigheidsbevordering en vaardigheden. Niet alleen de procedures worden beoordeeld, maar ook de praktijk zoals zorgverleners en cliënten deze ervaren. Bij voldoende resultaat wordt het WHO/UNICEF certificaat Zorg voor Borstvoeding uitgereikt. In principe vindt elke vier jaar een hertoetsing plaats. Het WKZ Geboortecentrum heeft het certificaat tot 2021.

Certificaat Zorg voor bortsvoeding

In aansluiting op de visie van de WHO  (Wereldgezondheidsorganisatie) en UNICEF (kinderfonds van de Verenigde Naties), heeft het WKZ Geboortecentrum de visie dat borstvoeding voor (bijna) alle kinderen de beste start is, overgenomen.

Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI)

De WHO en UNICEF hebben in 1991 het Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI)  gelanceerd  om te bevorderen, dat baby's waar ook ter wereld vanaf de geboorte borstvoeding kunnen krijgen. De bescherming, bevordering en ondersteuning van borstvoeding is wereldwijd een prioriteit voor de volksgezondheid. Het is een van de meest effectieve manieren om de gezondheid van kinderen te verbeteren.

Borstvoeding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is dan ook aan te raden om tijdens je zwangerschap je al te verdiepen in het geven van borstvoeding.

Je vragen kan je bespreken met de verloskundige of verpleegkundige. Zo nodig kan zij voor jou een afspraak maken met de lactatiekundige. Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding. Als je eerste ervaring met borstvoeding met problemen gepaard is gegaan of “mislukt” is, kan het fijn zijn dit door te nemen en een plan te maken voor de komende borstvoedingsperiode. 

Ook met vragen over borstvoeding geven aan een meerling, als je zelf diabetes hebt, je medicatie gebruikt, een borstoperatie hebt ondergaan, je een baby verwacht met gezondheidsproblemen, kan je bij de lactatiekundige terecht voor een plan op maat.

Binnen het WKZ Geboortecentrum werken er ook borstvoedingsdeskundigen. Zij hebben ruime ervaring in de begeleiding met borstvoeding en kunnen veel vragen beantwoorden of een afspraak voor je maken met de lactatiekundige.

Flesvoeding

Op basis van medische of persoonlijke gronden kun je ervoor kiezen om geen borstvoeding te gaan geven. Flesvoeding is dan een goed alternatief. Flesvoeding wordt ook wel kunstvoeding of zuigelingenvoeding  genoemd. Er zijn verschillende merken en verschillende soorten verkrijgbaar in supermarkt, drogisterij en apotheek. Bijna alle op tijd geboren baby’s beginnen met standaardvoeding voor kinderen van 0-6 maanden. 

Mocht je hierover twijfelen of vragen hebben, stel deze dan aan de verloskundige of verpleegkundige. Om je voor te bereiden op het geven van flesvoeding kan je kijken op de website van het Voedingscentrum

Een goede start

Huid-op-huid contact

Ongeacht welke voeding je gaat geven zijn er een aantal zaken van belang voor een goed start van het ouderschap en voor je baby.

Wij stimuleren na de geboorte zoveel mogelijk huid-op-huid contact tussen moeder en kind. Dit bevordert de hechting en is een optimale eerste kennismaking. Als door omstandigheden moeder niet in staat is tot huid-op-huid contact, dan kan de partner dit doen. Bespreek met elkaar, van tevoren, hoe jullie deze eerste kennismaking samen willen beleven. Denk aan het even laten van de telefoon en bezoek, zodat je je kunt concentreren op dit unieke moment.

Mochten de omstandigheden niet optimaal zijn en je tijdelijk gescheiden zijn van je baby, dan proberen wij zo snel mogelijk het moment van huid-op-huid contact, eerste kennismaking te realiseren.

Als je dag en nacht bij elkaar bent, raak je sneller vertrouwd met je baby. Wij stimuleren dat als de conditie van moeder en baby dat toelaten. Je zult ook eerder voedingssignalen van je baby zien en beter afgestemd raken op de behoefte van je baby.

Voeden op vraag

Een gezonde op tijd geboren baby kan goed aangeven wanneer het wil drinken en wanneer het genoeg heeft, dus wat de behoefte is. Dit wordt ook wel voeden op vraag genoemd.

Het is voor jullie beiden wennen. Je raakt sneller vertrouwd met je baby als je in de eerste weken zoveel mogelijk zelf de voeding en verzorging geeft. Dit geldt ook voor je partner. Een baby heeft behoefte aan lichamelijk contact, nabijheid. Knuffel zoveel mogelijk, maak contact met je baby door te praten, de voetjes en vingertjes aan te raken.

Informatiefolders

Het Geboortecentrum heeft een aantal digitale folders met informatie over voeding voor je baby.