Terug

Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen

Heb je vragen? Wellicht staat het antwoord hieronder al!

Zorgverleners in overleg

Zwangerschap

Zijn er voorlichtingsbijeenkomsten over bevallen in het WKZ geboortecentrum?

Ja, vier keer per jaar organiseren wij een informatiebeurs, Zwangere Zaterdag genaamd. Tijdens lezingen, workshops en een rondleiding krijgen deelnemers een goede indruk van bevallen in het UMC Utrecht. De toegang is gratis.

Regelt het WKZ geboortecentrum mijn kraamzorg?

Nee, je moet kraamzorg zelf regelen. Sommige zorgverzekeraars hebben hiervoor vaste contracten. Afhankelijk van je zorgverzekeraar en van hoe je verzekerd bent, wordt een en ander vergoed. Het is verstandig om direct in het begin van uw zwangerschap contact op te nemen met je zorgverzekeraar zodat dit zo snel mogelijk geregeld kan worden.Wat is de uitzet die ik voor mijn baby moet hebben?

In de groeigids vind je een lijst met spulletjes die je voor je baby nodig hebt tijdens de kraamtijd.

Kosten onderzoek naar aangeboren afwijkingen

Met ingang van 1 januari 2015 zijn de regels voor prenataal onderzoek veranderd. Wat is er dan anders?

Fit to fly verklaring

Wil je een fit to fly verklaring om te kunnen vliegen? Deze verklaring is aan te vragen via je huisarts.

De bevalling

Ken ik de (medisch) verloskundige die de bevalling begeleidt?

Dat kan. Mogelijk heb je haar al ontmoet tijdens je zwangerschapscontroles of bij een tussentijds consult in het WKZ geboortecentrum. De kans is echter groter dat je haar tijdens de bevalling voor het eerst ontmoet. We proberen er zoveel mogelijk voor je te zijn. Onze visie is namelijk dat continue begeleiding belangrijk is voor het verloop van je bevalling: je moet zich veilig en vertrouwd voelen. Onze verloskundigen zijn hierin getraind. Dit geldt ook voor onze verpleegkundigen.

Mogen er –naast mijn partner– ook andere personen aanwezig zijn tijdens de bevalling?

Ja, als je dat op prijs stelt, mag dat. Houd er rekening mee dat je op het laatste moment van gedachten kunt veranderen en diegene kunt vragen om toch weg te gaan.

Mogen mijn ouders mij ‘s nachts direct na de bevalling opzoeken?

Ja, zij zijn van harte welkom. Wij stellen het bijzonder op prijs als zij dan rekening houden met de andere gasten in ons geboortecentrum.

Welke zorgverleners zijn er bij mijn bevalling aanwezig?

Wij werken altijd als team: een (medisch) verloskundige of een arts en een verpleegkundige. Soms uitgebreid met een student verloskunde of een co-assistent. Indien nodig zal ook de gynaecoloog aanwezig zijn.

Na de bevalling

Is het mogelijk om in het WKZ aangifte te doen van de geboorte van het kind?

Helaas is dit niet mogelijk. Bij het loket Burgerzaken van de gemeente Utrecht lees je waar (en wanneer) je aangifte kunt doen als je kind in Utrecht geboren is.

Ik wil niet zwanger raken zo kort na mijn bevalling. Wat is uw advies?

Om zwangerschap te voorkomen bestaan er verscheidene methoden: pil, ring in de schede, hormoonpleister, prikpil, hormoonstaafje, spiraal, timing door temperaturen of urinetesten en condoom. Welke methode je ook toepast, als je ermee stopt kunt je in principe meteen zwanger worden. De ene methode is veel betrouwbaarder dan de andere, maar bij alle methoden blijft er een kans op zwangerschap bestaan.

  • In deze folder lees je meer over anticonceptiemiddelen [link]

Helaas zijn wij bij ontslag uit het ziekenhuis spulletjes van ons vergeten. Kan ik die nog terugkrijgen?

Neem contact op met het telefoonnummer 

Je kunt je naam, geboortedatum en vraag inspreken. Wij kijken dan of de spullen gevonden zijn en bellen je terug op kantoordagen tussen 8.30 en 9.30 uur of tussen 13.30 tot 14.30 uur.