MRI-scan zonder narcose
MRI-scan zonder narcose
Als er aanvullende beelden nodig zijn van organen, zoals de nieren of het hart, kan gekozen worden voor een MRI-scan zonder narcose. Of een scan onder narcose nodig is hangt af van de leeftijd van uw kind. Op deze pagina vertellen we u wat een MRI precies is, hoe dit in zijn werk gaat en hoe u uw kind kunt voorbereiden.
Wat is een MRI-scan?
Met magnetic resonance imaging (MRI) kan de arts informatie krijgen over bepaalde inwendige organen, zoals de hersenen, spieren, het hart of de nieren. Een MRI kan helpen bij het stellen van een diagnose of het resultaat van een behandeling beoordelen. Een MRI-scan is mogelijk zonder narcose of met narcose.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voorbereiding voor de MRI-scan zonder narcose
Het is goed om uw kind voor te bereiden op een MRI-scan. Tijdens het maken van een MRI-scan ligt uw kind in een buis die veel lawaai maakt. Door bijvoorbeeld alvast samen te kijken naar een afbeelding van een MRI-scanner, kunt u de spanning alvast wegnemen.
Is uw kind eerder geopereerd? Geef dit altijd even aan. Als uw kind metaal in het lichaam heeft is een MRI-scan soms namelijk niet mogelijk. De arts overlegt dan met de radioloog of een scan gemaakt kan worden.
De scan wordt gemaakt op de afdeling radiologie in het UMC Utrecht, dus niet in het WKZ. U vindt de afdeling radiologie in het UMC Utrecht op de eerste verdieping, receptie 19.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Tijdens de MRI-scan zonder narcose
Voor de MRI-scan neemt uw kind plaats op een tafel. De MRI-laborant schuift deze tafel in de opening van de scan totdat het onderzoeksgebied in de tunnel ligt. Afhankelijk van welke organen de artsen moeten onderzoeken gaat het hoofd of de voeten eerst in de tunnel.
Tijdens de scan moet uw kind heel stil blijven liggen en krijgt het soms de opdracht om de adem even in te houden. Met een camera en microfoon wordt uw kind goed in de gaten gehouden. U mag tijdens de scan in de buurt blijven om uw kind te ondersteunen. Uw kind krijgt ook vaak een koptelefoon op tegen het lawaai dat het apparaat maakt. Het MRI-onderzoek bestaat uit een aantal opnamen. De kortste opname duurt 30 seconden, de langste kan meer dan 10 minuten duren.
Duur van het onderzoek
Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel varieert de duur van het MRI-onderzoek van 30 tot 60 minuten.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Na de MRI-scan zonder narcose
Na de scan gaat u samen met uw kind terug naar de wachtkamer. Vervolgens kijkt de radioloog naar de MRI-beelden, maakt hier een verslag van en stuurt dit naar de verwijzend arts. De arts bespreekt de uitkomst met u en uw kind.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenWat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de afdeling radiologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Radiologie
Telefoonnummer: 088 75 546 09 De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.