Terug

Mijn baby ligt in stuit

Ongeveer drie tot vier procent van alle kinderen ligt rond de 36 tot 37 weken zwangerschap in stuit. In het WKZ Geboortecentrum adviseren we dan een uitwendige draaiing (versie) van het kind in stuitligging of dwarsligging naar hoofdligging.

Zwangere houd buik vast

Behandeling

De uitwendige versie (het draaien van de baby) is een veilige behandelingsmethode die:

  • de kans op een keizersnede verkleint
  • de kans op een normale bevalling vergroot
  • je opnieuw de mogelijkheid geeft te kiezen waar je wilt bevallen

Om de slagingskans van de versie zo groot mogelijk te maken hebben we in het WKZ Geboortecentrum een speciaal spreekuur ontwikkeld. Dit wordt door een klein en vast team van speciaal opgeleide medisch verloskundigen gevoerd. Tijdens dit spreekuur nemen we uitgebreid de tijd voor je. Allereerst bespreken we de behandeling en is er tijd voor je vragen. Met behulp van een echo controleren we de ligging van het kind, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta.

Ook maken we vooraf en achteraf een registratie van de hartslag van het kind om de conditie te controleren (CTG). Soms maken we gebruik van een medicijn om de baarmoeder goed te laten ontspannen. Dan volgt de versie onder echobegeleiding. We omvatten het kindje met de hand en verplaatsen het gedoseerd met de stuit naar boven en het hoofd naar beneden. Achteraf kan je buik gevoelig zijn. Heb je een Rhesus negatieve bloedgroep, dan krijg je vervolgens anti-D toegediend. Een versie is mogelijk tot het moment dat de weeën beginnen of de vliezen breken.

De kans van slagen van de behandeling is meer dan 53 procent. De slagingskans bij een tweede (of volgend) kind is meer dan 70 procent.  Als de eerste versiepoging niet slaagt volgt soms een tweede poging op een later tijdstip.