Terug

Maatregelen coronavirus
Wat u moet weten over het nieuwe coronavirus en het Wilhelmina Kinderziekenhuis

In ons ziekenhuis liggen patiënten met een kwetsbare gezondheid. Onze patiënten zijn kwetsbaar en onze medewerkers onmisbaar. Om ervoor te zorgen dat we zorg kunnen blijven geven aan ieder die het nodig heeft, nemen we een aantal maatregelen. We hopen op uw begrip en medewerking. 

Bekijk hier de veelgestelde vragen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor ouders/verzorgers of voor meer informatie over de zorg van uw chronisch zieke kind

Bekijk de veelgestelde vragen van het WKZ geboortecentrum (verloskunde en neonatologie)

Aangepaste maatregelen voor bezoek

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, hebben wij  onze bezoekregeling aangepast. Vanaf 22 juli gelden voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis de volgende bezoekregels. 

Terug uit het buitenland?

Bent u pas geleden in een gebied geweest met code oranje of code rood? Dan moet u eerst 14 dagen in thuisisolatie. Na deze tien dagen thuis, kunt u op bezoek komen. Kan uw bezoek echt niet wachten vanwege de situatie van de patiënt? Overleg dan met de hoofdbehandelaar. 

Bekijk hier welke gebieden code oranje of code rood hebben

Kindzorg

 • Bij een afspraak voor een kind op de polikliniek en dagbehandeling Kameleon mag maar één ouder of begeleider mee.
 • Op de verpleegafdeling mogen patiënten twee bezoekers per 24 uur ontvangen. Dat mogen ook broertjes of zusjes zijn als zij geen verkoudheids- of griepklachten hebben. 
 • Op de OK van het WKZ en de uitslaapkamer mag maar één ouder of begeleider mee.

WKZ geboortecentrum

 • Op de verpleegafdeling mogen patiënten twee bezoekers er 24 uur ontvangen. Ook de eigen kinderen mogen op bezoek komen als zij geen verkoudheids- of griepachtige klachten hebben. 
 • U mag als zwangere patiënt maximaal één begeleider meenemen naar de polikliniek verloskunde.
 • Als u als zwangere patiënt bent opgenomen, mogen ook de eigen kinderen op bezoek komen

Afspraken en behandelingen Wilhelmina Kinderziekenhuis

De zorg wordt weer opgeschaald. Op dit moment worden alleen kinderen in het WKZ fysiek gezien omdat zij een medische noodzaak hebben. Overige consulten worden vervangen door een telefonisch of videoconsult.

De gezondheid van uw kind is zeer belangrijk. Heeft uw kind spoedeisende klachten of verslechtert haar/zijn conditie? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of behandelend arts. In goed overleg wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis. U belast de zorg niet en we hebben in het ziekenhuis maatregelen genomen om te zorgen dat de omgeving zo veilig mogelijk is voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Dit doen we onder andere door gescheiden opvang en behandeling van besmette patiënten, door online of telefonisch contact tussen patiënt en zorgverlener als dit mogelijk is en door het beperken van de bezoekmogelijkheden. Daarnaast worden veel medewerkers en patiënten op besmetting getest en benadrukken we de hygiëneregels en hanteren we de 1,5 meter afstand maatregel. Op deze manier beperken we het risico op verspreiding van het coronavirus.

Zo mogelijk wordt de afspraak aangepast naar een telefonisch consult of een videoconsult. Als de geplande behandeling niet doorgaat, wordt u of uw kind persoonlijk geïnformeerd. De behandelend arts bepaalt wat passend is voor de situatie van uw kind en informeert u of uw kind hierover. Als het nodig is dat een medisch specialist uw kind ziet, dan kunt u gewoon naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis komen.

Vanwege de beperkte ruimte in de wachtkamer vragen we u om maximaal 10 minuten tevoren aanwezig te zijn.

Gebruik mondneusmaskers (mondkapjes) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis

In het WKZ dragen medewerkers, patiënten of bezoekers alleen een mondneusmasker als dat nodig is. Bij griepachtige klachten blijft u in principe thuis. Als het toch van belang is dat u naar het ziekenhuis komt, krijgt u een mondneusmasker. Dit om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk te voorkomen. Onze medisch specialisten en verpleegkundigen dragen bij bepaalde handelingen ook een mondneusmasker. Dat gebeurt bij handelingen die druppels veroorzaken of waarbij zij heel dicht bij uw gezicht handelingen moeten uitvoeren. Medewerkers die griepachtige klachten hebben, mogen pas werken nadat ze zich hebben laten testen op het coronavirus en de uitslag negatief is.

Bezoekers die klachten hebben, kunnen patiënten in ons ziekenhuis helaas niet bezoeken. Als dat toch noodzakelijk blijkt (na overleg met de hoofdbehandelaar van de patiënt) krijgen deze bezoekers bij binnenkomst een mondneusmasker.

Afspraak na vakantie in het buitenland

Bent u of is uw kind de afgelopen 14 dagen op vakantie geweest in een gebied waar code oranje of rood geldt? Neem dan voor de afspraak contact op met de polikliniek waar u of uw kind een afspraak heeft. Bekijk hier welke gebieden code oranje of code rood hebben

Heeft u of uw kind vragen?

Bel dan naar het speciale informatienummer: 088 75 59 900 of mail naar covid19@umcutrecht.nl

Let op!

Wij benaderen alle patiënten om te vragen of zij griepachtige klachten hebben, voordat zij een bezoek brengen aan het UMC Utrecht. Als de behandelend arts uw kind wil zien, dan vragen wij u naar de speciaal ingerichte Cohort polikliniek te komen. Daarover ontvangt u of uw kind persoonlijk bericht.

Wat kunt u zelf doen om verspreiding te voorkomen?

Onderstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen (patiënten, bezoekers, zorgverleners en andere ziekenhuismedewerkers)
 • Was regelmatig uw handen.
 • Schud geen handen.
 • Pas altijd handhygiëne toe vóór het eten (dit geldt ook voor tussendoortjes).
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Probeer zo min mogelijk aan uw gezicht te zitten (ogen, mond, neus).

Vraag en antwoord

 • Algemene vragen

Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u kijken op de webpagina van het RIVM of bellen naar informatienummer 0800 1351.

 • Vragen over uw bezoek

Voor vragen over uw bezoek aan het UMC Utrecht en het coronavirus (COVID-19) kunt u bellen met 088 75 59 900 of e-mailen naar covid19@umcutrecht.nl.

 • Vragen over de medische situatie van uw kind

Neem dan contact op met de behandelend arts via een e-consult in Mijn UMC Utrecht of telefonisch met de polikliniek waar uw kind onder behandeling is.