Terug

Leef met je hart: Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen

Leef met je hart: Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen

Een aangeboren hartafwijking heb je voor het leven. Daarom zetten wij ons met hart en ziel in om dat leven zo goed en gezond mogelijk te maken. En dankzij de laatste kennis en de nieuwste behandelingen ter wereld, kan er gelukkig steeds meer. We begeleiden u, uw kind en het hele gezin, bij elke fase van het leven. 

In ons centrum bieden we alles aan onder één dak: prenataal onderzoek, begeleiding bij de geboorte, operaties bij pasgeborenen en de zorg en begeleiding van kinderen en volwassenen. We zien patiënten met allerlei soorten afwijkingen. Van een klein gaatje tussen beide kamers, tot afwijkingen waar complexe operaties voor nodig zijn. 

We streven ernaar hartafwijkingen zoveel mogelijk in één keer te opereren. Zo beperken we de impact van de operatie op uw kind. Aandacht voor de kwaliteit van leven en ontwikkeling van kinderen staat dan ook centraal. Dankzij onze geavanceerde 3D-beeldvorming kunnen we hartafwijkingen tegenwoordig veel beter begrijpen en hebben we innovatieve technieken ontwikkeld op het gebied van hartkatheterisaties. Hiermee kunnen we kinderen nauwkeuriger en veiliger behandelen. Wereldwijd behoort ons centrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis tot de topcentra op dat vlak.

Verhaal van Amy uitklapper, klik om te openen

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

Amy is geboren met een half hart, ze had maar één kamer en één boezem. Amy heeft in de eerste 2,5 jaar van haar leven vijf zware operaties gehad en in totaal al acht hartkatheterisaties. Dankzij alle nieuwe technieken, waaronder de ovale stent, en de liefde van haar gezin gaat het met Amy erg goed! Ze geniet ervan om te spelen met vriendinnetjes en ze kan ook gewoon mee wintersporten. 

Hartkatheterisaties bij kinderen uitklapper, klik om te openen

Geen grote openhartoperatie, maar een hartkatheterisatie. Hiermee onderzoeken en behandelen we vernauwingen in het hart en de hartvaten. Dit kan gelukkig steeds vaker én op steeds jongere leeftijd. Maar hoe werkt een hartkatheterisatie eigenlijk? En nog belangrijker: hoe komen we tot de nieuwste technieken met meer voordelen voor patiënten? Bekijk de video over hartkatheterisaties.

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

Grote vragen over kleine hartjes uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen over aangeboren hartafwijkingen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

In onze podcast ‘Grote vragen over kleine hartjes’ beantwoorden we veelgestelde vragen van ouders, verloskundigen en echoscopisten. Bram van Wijk, kinderhartchirurg, trapt af. Welke aangeboren hartafwijkingen zie je vaak? En zijn deze hartafwijkingen in één keer te opereren? Op deze en andere vragen geeft hij antwoord.

Webinar: 'Casusbespreking hartkatheterisaties' uitklapper, klik om te openen

Op 11 oktober 2021 was het webinar 'casusbespreking hartkatheterisaties'. In dit webinar wordt alles vertelt over hartkatheterisaties en onze innovaties op dat vlak centraal. Kindercardiologen en gynaecologen vertellen over de prenatale screening tot aan postnataal beleid met de focus op hartkatheterisatie. Webinar gemist?

Bekijk het webinar terug

Digitale week van het kinderhart uitklapper, klik om te openen

De eerste editie van de Digitale week van het kinderhart, dat plaatsvond van 15 t/m 19 maart 2021, was een groot succes! Hebt u de webinars gemist of wilt u deze nog een keer bekijken? 

Facebook groep ouders van hartekinderen uitklapper, klik om te openen

Het WKZ heeft deze facebook groep opgericht  voor ouders die hun hart willen luchten, tips willen vragen aan andere ouders of hun ervaringen willen delen. Ook lees je hier het laatste nieuws vanuit het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen UMC Utrecht. Meld je aan voor deze groep.

Thema’s binnen het centrum uitklapper, klik om te openen

Binnen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen UMC Utrecht bieden we de meest innovatieve behandelingen, hebben we veel aandacht voor levensloopzorg en voor de begeleiding van uw kind en uw gezin.

Wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen

We doen veel onderzoeken naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van aangeboren hartafwijkingen, levensloopzorg, chirurgie en beeldvorming. Een groot deel van het onderzoek wordt in samenwerking met de andere centra voor aangeboren hartafwijkingen in Nederland verricht en gefinancierd vanuit Stichting Hartekind. Ook Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis zet zich in voor ons onderzoek.

Corona en aangeboren hartafwijkingen uitklapper, klik om te openen

  • Hebt u vragen over het coronavirus en het beleid van het WKZ? We leggen u graag onze coronamaatregelen uit.
  • Wilt u iemand spreken over algemene vragen over het coronavirus, bel het landelijke informatienummer: landelijk informatienummer 0800 1451 
  • Voor vragen over het coronavirus bij uw kind met een hartafwijking, zie https://www.hartekind.nl/coronavirus 
  • Hebt u alsnog vragen over uw kind met een hartafwijking, bel de polikliniek kindercardiologie in het WKZ: 088 75 54 700

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Afspraken en wachttijden

Patiëntgegevens

Voor professionals

Praktisch