Verpleegkundigen Yfke Kooistra en Esther de Wolff lopen naar de couveuse die is afgedekt met een katoenen deken met roze en blauwe bloemen. En dat is niet voor niets, want zo ligt baby Rosalie in gedempt licht. Net als in de baarmoeder - waar ze met haar 29 weken nog hoort te zijn.

Yfke haalt de deken weg en daar ligt ze: een piepklein slapend meisje van nog geen 1000 gram, verborgen onder talloze draadjes en slangetjes, een dekentje en een mutsje. Voorzichtig maken Yfke en Esther aan weerszijden een deurtje open. Yfke zegt zachtjes: “Ik draai haar op haar rug, neem jij haar armpjes mee?” Esther legt een hand rondom Rosalies hoofdje, de andere rondom haar armpjes. “Zo ‘begrens’ ik haar, dat voelt veiliger.” Dan verschoont Yfke Rosalies luier.

Op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) wordt ontwikkelingsgerichte zorg gegeven. Daarbij draait alles om het tempo en de behoeften van het kind en de ouder/kind-relatie. Wat Rosalie nu nodig heeft, is een situatie die de baarmoeder zoveel mogelijk nabootst. Voor Yfke was dat wel even wennen. “Vroeger deed ik dit alleen, in drie minuten. Nu zijn we zeker twintig minuten bezig.” Toch hoeft dat niet per se meer werk te betekenen. Yfke: “Kijk en luister. Er heerst een serene rust op de afdeling. Als een baby gestrest is, gaat een alarm af, bijvoorbeeld van de hartslagmeter. Daar waren we vóór deze nieuwe zorgwijze veel drukker mee. Maar het belangrijkste is dat deze aanpak goed lijkt te zijn voor de baby’s.”

Naast de zorg voor de baby’s, wordt er op de NICU ook wetenschappelijk onderzoek gedaan. Hersenen ontwikkelen zich op basis van wat een kind meemaakt. Daarom wordt onderzocht wat ontwikkelingsgerichte zorg doet met een babybrein. Want de baby’s op de NICU ontwikkelen later vaak ontwikkelingsproblemen. Bijvoorbeeld een leerachterstand of moeite met sociale contacten. Door hun kwetsbare brein te onderzoeken, hoopt het team de kwaliteit van leven beter te kunnen voorspellen en nieuwe behandelingsstrategieën te ontwikkelen.

Klaas Vos staat naast het bedje van zijn drie dagen oude dochter Evaline. Vlak na de spoedkeizersnede bleek dat ze zuurstofgebrek heeft gehad. Daarom ligt ze nu in een zacht, koel pakje dat haar temperatuur gecontroleerd naar beneden brengt. Daarmee wordt voorkomen dat er schadelijke stoffen - veroorzaakt door het zuurstofgebrek - uit haar hersens vrijkomen.

Ouders worden nauw betrokken bij de zorg voor hun kind, als onderdeel van de ontwikkelingsgerichte zorg. Want, is de gedachte, dan leer je de behoeften van je kind goed kennen en kun je er beter op inspelen. “Dat is echt fijn,” vertelt Klaas. “Het is zo’n circus als dit je overkomt. Hier leggen ze alles uit en iedereen luistert naar je.” Zachtjes pakt hij het handje van zijn dochter. Over een paar dagen zal een MRI duidelijk maken of Evaline inderdaad hersenschade heeft opgelopen. Voorzichtig geeft hij haar een kus.

In de couveuse verderop slaapt Rosalie allang weer, in haar ‘snuggle’; een pakje dat precies om haar heen past – net als de baarmoeder.

De NICU is onderdeel van het WKZ Geboortecentrum.