Iedereen kent nijntje van tekenaar en schrijver Dick Bruna. Het lieve konijntje is geliefd onder zowel kinderen als volwassenen over de gehele wereld. Speciaal voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC Utrecht heeft Just Dutch in samenwerking met Mercis een exclusieve reeks handgemaakte nijntjes ontwikkeld. Deze nijntjes zijn gehaakt door kansarme vrouwen in Vietnam wat hen een stabiel inkomen oplevert. Op 1 oktober heeft voormalig miss Nederland Kim Kötter als een van de ambassadeurs aan Loïse (5 jaar) het eerste nijntje gegeven. De opbrengst van de nijntjes gaat naar onder andere het kindertheater voor de kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
 
Dubbel goed doen
De opbrengst van de nijntjes komen ten goede aan een kindvriendelijk omgeving en activiteiten voor de kinderen in het WKZ. De nijntjes zijn gemaakt van 100% organic katoen. De knuffels worden gehaakt door kansarme vrouwen in Vietnam op een locatie naar keuze, zodat zij hun werk kunnen combineren met de zorg voor hun kinderen. Met de verkoop van een nijntje helpt de koper een grote groep minderbedeelde vrouwen aan werk en een stabiel inkomen.
 
Een kindvriendelijke omgeving en leuke activiteiten zorgen voor afleiding en ontspanning bij de kinderen die in het kinderziekenhuis verblijven. Er worden wekelijks activiteiten georganiseerd in het kindertheater, er kan vanuit bed meegespeeld worden met spellen zoals bingo en regelmatig brengen boerderijdieren een bezoekje aan de kinderen. “Er is veel geld nodig om dit soort activiteiten te organiseren. Die kosten vallen niet in het zorgbudget, dus het geld hiervoor moet ergens anders vandaan komen”, vertelt Broks.
 
“Onze wens is dat ieder kind eerst kind is en dan pas ziek” licht Pascale Broks, directeur van Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis toe. “Voor kinderen in het WKZ is dat helaas niet altijd vanzelfsprekend. Ze moeten allerlei onderzoeken ondergaan, artsen spreken, voelen zich ziek en moeten hun vertrouwde omgeving en vriendjes missen. Daarom zetten wij ons in om hen te helpen even te kunnen vergeten dat ze ziek zijn”.
 
Just Dutch & Mercis
Het bedrijf Just Dutch heeft sinds 2015 een collectie handgemaakte nijntjes op de markt gebracht. Met deze prachtige nijntjes kunnen kinderen de verhalen van Dick Bruna naspelen. Door zich te verdiepen in de verschillende rollen en karakters, wordt de ontwikkeling van kinderen gestimuleerd. Just Dutch mocht rekenen op het vertrouwen van Mercis. “Het is een bijzondere eer om de ernstig zieke kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis afleiding te bieden met de opbrengst van deze handgemaakte nijntjes", aldus Carin Derks, eigenaar van Just Dutch.