Op 29 mei is de ontspanningsapp: ‘WKZ-maatje’ in gebruik genomen. Deze app is voor kinderen die worden geopereerd op de afdeling Kameleon, het biedt kinderen van 4 tot en met 10 jaar afleiding voor en na een operatie. Door middel van augmented reality kunnen kinderen Aap of Tijger tot leven wekken. Het gekozen dier gaat tijdens de patiëntenreis overal mee naar toe, die start al bij de uitnodigingsbrief voor de operatie. In totaal zijn er negen puzzelstukjes in de app WKZ-maatje die het kind ontdekt tijdens de patiëntenreis.

Ontspanning tijdens de gehele patiëntenreis 
Thuis ontvangen kinderen bij hun opnamebrief een flyer met informatie, het eerste puzzelstukje en een pasje. Na het downloaden kunnen kinderen een maatje kiezen en een leuke naam geven. Door het scannen van het puzzelstukje op de verschillende afdelingen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het persoonlijke pasje, verschijnt het maatje Aap of Tijger. De app biedt afleiding voor het kind voor, tijdens en na de opname door elke keer een nieuw deel van het grotere verhaal vertellen. Voor de momenten tussendoor is er ook de mogelijkheid om het spel WKZOO te spelen. Aline Kalisvaart van de pedagogische zorg in WKZ: “Elke dag zien wij kinderen die het spannend vinden om geopereerd te worden. Ieder kind is uniek en daarom hebben wij in het WKZ verschillende manieren om kinderen af te leiden. Het WKZ-maatje is een mooie aanvulling op ons aanbod.”

Samenwerking medewerkers en diverse externe partijen
Via Jong UMC Utrecht kwam de vraag van de Kinderraad van het WKZ om een oplossing te bedenken voor de lange en soms stressvolle gang van de verpleegafdeling naar de OK. Initiatiefnemers Joost Hoge, Dieuwke Bos en Marjolein Antonides hebben deze uitdaging aangenomen en het concept voor deze app bedacht. Samen met een projectteam, bestaande uit verschillende zorgprofessionals, is de app tot stand gekomen. De app is gerealiseerd door appontwikkelaar &samhoud media en het spel WKZOO door studenten van de opleiding Software Engineering van de Hogeschool Utrecht. De app is mede te danken aan de steun van Stichting Vrienden van UMC Utrecht & WKZ en Stichting de Lichtboei. 

De app is gratis te downloaden in de Google play en App Store. Op de dag van de lancering waren de mascottes Aap en Tijger aanwezig om op de foto te gaan. Kinderen kunnen hun foto posten op social media met #wkz. De leukste foto wint een prijs.