Vandaag werd bekend dat via een gezamenlijk fonds van de Europese Unie en de farmaceutische industrie 130 miljoen euro beschikbaar komt voor medicijnonderzoek bij kinderen. 

Van een groot deel van de medicijnen die kinderen voorgeschreven krijgen, zijn de werking en veiligheid bij kinderen niet goed onderzocht. Artsen maken nu vaak op basis van hun kennis en ervaring een inschatting van de werking van een medicijn op kinderen, schrijft de NOS. 

Hoogleraar kindergeneeskunde Edward Nieuwenhuis en hoogleraar kinderlongziekten Kors van der Ent vertellen waarom dit onderzoek zo belangrijk is.

“Welk geneesmiddel en welke dosis geef je aan een kind? De tijd van ‘geef maar ongeveer de helft’ is gelukkig voorbij. Kinderen veranderen naarmate ze ouder worden steeds van lichaamsbouw en stofwisseling.  Onderzoek naar medicijnen speciaal voor kinderen is daarom extreem belangrijk. Hiervoor is nu deze prachtige (financiële) impuls gegeven.” vertelt Edward. 

“Zieke kinderen hebben vaak aangeboren of levenslange ziekten. De behandeling van kinderen vraagt daarom een lange termijn perspectief. Er zijn nauwelijks studies naar de effecten en bijwerkingen van geneesmiddelen bij kinderen. En de studies die er zijn kijken nooit verder dan een paar weken of maanden. Geweldig dat hier nu eindelijk aandacht voor komt!” vertelt Kors.