Op 25 juni presenteerde het RIVM de cijfers van Rijksvaccinatieprogramma dat in Nederland wordt uitgevoerd. Uit die cijfers blijkt dat 90,2 procent van de twee-jarigen vorig jaar is gevaccineerd tegen alle ziekten die de overheid in Nederland heeft uitgebannen, zoals mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. Dat zijn 1.720 peuters minder dan in 2016. De WHO schrijft voor dat 95 procent van de peuters in een regio gevaccineerd moeten zijn om ‘groepsimmuniteit’ te garanderen tegen het zeer besmettelijke mazelen. Hoofd Kindergeneeskunde UMC-WKZ Edward Nieuwenhuis gaf maandag zijn visie in het NRC en sprak bij EenVandaag zijn grote zorgen uit over de dalende trend van ingeënte kinderen: “Er is op internet teveel ongefundeerd nieuws te vinden over bijwerkingen van vaccinaties. Dat zet ouders op het verkeerde been.”

Volgens artikel 11 van de Grondwet mag iedereen zelf bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt (medicijnen weigeren), tenzij er een specifieke, wettelijk vastgelegde, uitzondering is. Edward Nieuwenhuis vindt het geen slecht idee als het vaccineren van kinderen verplicht wordt in Nederland: „Er zijn meer Europese landen zoals Frankrijk en Italië waar dit verplicht is en ik denk dat zo’n maatregel op termijn meer levens redt dan het verbod op alcohol voor jongeren tot 18 jaar.”

De groep ouders die twijfelt over het nut van vaccinatie groeit. Ze worden afgeschrikt door verhalen op sociale media die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Juist die ouders willen de kinderartsen nu bereiken. Ze hebben besloten zich uit te spreken omdat ze zich zorgen maken over die groeiende groep. Edward Nieuwenhuis: „Wij willen hen overtuigen om wél te vaccineren.” De echte anti-vaxxers, de believers, zijn volgens hem niet met redelijke argumenten te overtuigen. Zij wantrouwen de overheid, het RIVM en de vaccins die het verstrekt. Of ze geloven dat alleen God beslist of een kind ziek wordt en overleeft.

Een ander serieus PR-probleem van de kinderartsen en het RIVM is juist dat er zeer weinig doodzieke kinderen meer in het ziekenhuis liggen met polio, mazelen, pneumokokken, dankzij het succesvolle vaccinatiebeleid van de afgelopen zestig jaar. Edward Nieuwenhuis: ”Die ziektes zijn bijna verdwenen. Dat is een luxe. Men is eraan gewend geraakt. Maar als te weinig ouders vaccineren, komen die ziektes terug.”

De gemeenten in Nederland met de laagste vaccinatiegraad voor peuters:
1.    Neder-Betuwe (51,3 procent)
2.    Urk (54,3 )
3.    Barneveld (66,2 )
4.    Rhenen (69,4)
5.    Neerijnen (76)
6.    Nunspeet (73,8)
7.    Schiermonnikoog en Vlieland (69,2 )
8.    Reimerswaal (71,3)
9.    Tholen (72,3)
10.    Borssele (74,8)