Het WKZ beschikt sinds kort over een bril, geen normale bril maar een Virtual Reality bril. Wij weten dat het belangrijk is dat kinderen afleiding en ontspanning krijgen voor, tijdens of na behandelingen en ziekenhuisopname. Sinds kort beschikt de afdeling pedagogische zorg over een Virtual Reality-bril die ervoor zorgt dat kinderen zich ergens anders op kunnen focussen dan op een medische behandeling.

De pedagogische zorg maakt gebruik van verschillende technieken zoals geleide fantasie. Bij geleide fantasie moet een kind zelf in gedachten naar een plek gaan die hem afleidt van een medische behandeling. De VR-bril maakt dit voor het kind veel makkelijker. Doordat je verschillende filmpjes kunt kiezen, is de VR-bril voor een groot aantal kinderen leuk. Zo kun je een ritje maken in de achtbaan of wegdromen bij een sterrenhemel. Ook voor ontspanning tijdens een ziekenhuisopname is de VR-bril een geschikte uitkomst om het kind even in een andere wereld te laten zijn.

De pedagogische medewerker kijkt of het kind oud genoeg is, de bril niet voor te veel prikkels zorgt en het geschikt is om te gebruiken tijdens de medische behandeling die uitgevoerd wordt. 
Sinds kort is er een filmpje van de Intensive Care (IC) beschikbaar, zodat je met de VR-bril kan zien hoe deze ruimt er van binnen uit ziet. Kinderen en ouders kunnen zich zo beter voorbereiden voor een verblijf op de IC.  

De bril wordt als positief ontvangen door de kinderen. Ook door Bram (11), hij heeft astma en krijgt regelmatig medicijn toegediend door middel van prikjes in zijn benen. Wat hij ervan vindt? ‘Het helpt heel goed! Ik was zelfs bij Arsenal!’ De VR-brillen zijn vorig jaar gerealiseerd door een grote actie van Mattie&Wytze van Qmusic.